Home / News & Events / Events / 2021

Ieiķi Kulturas mantojumu Diena

Šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienas visā Latvijā notiks no 17. līdz 19. septembrim un būs veltītas transporta tēmai. Arī Ieriķu dzelzceļa staciju ir šo nominantu vidū , kur trīs dienu garumā norisināsies pasākumi.

Cēsu novada Amatas apvienība Eiropas kultūras mantojuma dienas aicina atzīmēt Drabešu pagasta Ieriķos -  Ieriķu dzelzceļa stacijā. Ieriķu stacija joprojām ir aktīva stacija, kur apstājas vilcieni, taču agrāko laiku rosīgā dzīve, militārā un stratēģiskā nozīme tai zudusi. Arī pati stacijas ēka šobrīd ir slēgta un gaida savu atjaunošanu. EKMD pasākumi ir sākums šim atjaunošanas procesam, sākumā ēku iedzīvinot. 

17.septembrī plkst. 16:00 tiks atklāta izstāde “Ieriķu stacijas hronika”. Stacijas centrālajos logos no ārpuses būs iespēja iepazīties ar nozīmīgākajiem vēstures faktiem stacijas pastāvēšanas laikā un aplūkot vēsturiskos fotoattēlus. Nākotnē palīdzēs ielūkoties Līgatnes mākslas un mūzikas skolas audzēkņu radošo darbu izstāde “Nākotnes transports”.

Vietējās kopienas pārstāvji dalīsies ar atmiņām par dzīvi tā laika Ieriķos.

17. septembrī norisināsies testa pārgājiens Ieriķi – Melturi pa bijušo dzelzceļa līniju kopā ar “Zaļo ceļu asociācija”. Patlaban zaļā ceļa maršruts izveidots posmā Melturi - Gulbene, taču to plānots pagarināt, par zaļā ceļa sākumpunktu iezīmējot Ieriķus. Testa pārgājiens ļaus saprast, kādi labiekārtošanas darbi būtu vēl veicamie darbi.

18. septembrī plkst. 15:00 un 16:30 ikvienam interesentam būs iespēja piedalīties izzinošā pārgājienā Ieriķos kopā ar Ievu Pļaviņu (aktivitāšu parks “Meža kaujas”). Lai piedalītos pārgājienos pieteikšanās ir obligāta, rakstot uz – notikumi@amata.lv. Grupā ne vairāk kā 20 cilvēku.

19.septembrī plkst. 13:00 tiks dots starts “Zaļā dzelzceļa” nūjošanas pārgājienam un velo braucienam. Šajā reizē tikšanās vieta un noslēgums būs pie Ieriķu dzelzceļa stacijas. Reģistrācija gan nūjotājiem, gan velobraucējiem no plkst. 12:00.

Laiki saskaņoti ar vilciena pienākšanas un atiešanas laiku no/uz Rīgu. 

Nūjotāji savu izturību varēs pārbaudīt, izvēloties kādu no trijām distancēm -  ~6 km, ~12 km vai ~17 km. Dalībnieki aicināti reģistrēties iepriekš: https://ej.uz/zalieceli. Katrā distancē nūjotājus pavadīs un pirms starta iesildīs nūjošanas instruktors. 

Velobraucēji varēs doties aptuveni 40 km garā distancē, startējot pie Ieriķu dzelzceļu stacijas, finišējot -Dzērbenē. Finišā dalībnieki tiks sagaidīti un ikvienam sportistam būs iespēja izstaigāt Dzērbenes pili un apkārtni, atvelkot elpu pirms došanās atpakaļceļā.  Atpakaļceļā varēs doties gan ar velosipēdu, gan ar autobusu, kurš nogādās atpakaļ uz starta vietu. Obligāta iepriekšēja reģistrācija: https://ej.uz/zalieceli. Dalībniekus aicinām pieteikties līdz 17.septembrim plkst. 18:00.

Visās aktivitātēs dalība bezmaksas.

Izstāde “Ieriķu stacijas hronika” un radošo darbu izstāde apskatāma Ieriķu stacijas logos jebkurā laikā un ikvienam interesentam!

Atskatoties Latvijas vēsturē, redzams, ka Ieriķu stacija vairākkārt kalpojusi par militāri stratēģiski svarīgi vietu, iezīmējot arī zīmīgus pieturas punktus transporta attīstības vēsturē, kas pastarpināti veicinājuši arī Ieriķu kā apdzīvotas vietas izveidošanos. 

Aicinām ievērot tajā brīdī aktuālos drošības pasākumus Covid-19 ierobežošanai.

 

Plašāka informācija:
Anete Eglīte
Cēsu novada Amatas apvienības pārvaldes 
Tūrisma un Āraišu ezerpils nodaļas SA un komunikācijas speciāliste
E-pasts: 
anete.eglite@amata.lv
Tālr.: +371 26330366



Back to top